Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

  • Teksto dydis:

Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tikras vitaminų, mikroelementų ir tirpiųjų skaidulų šaltinis.

Žiemą verta į racioną įtraukti šakniavaisius – ropes, ridikus, pastarnokus, salierų šaknis, morkas ir, žinoma, burokėlius. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, tai ne tik spalvingai lėkštėje atrodanti ar savo skoniu išskirianti daržovė, tačiau ir žmogaus organizmui reikalingų medžiagų šaltinis.

„Burokėliuose gausu vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti, taip pat sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų, kaip manganas, kalis, magnis, geležis. Manganas svarbus kaulų būklei ir medžiagų apykaitai, kalis padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą, yra naudingas raumenų veiklai. O geležis bei magnis svarbūs deguonies pernešimui kraujyje, bendrai energijos gamybai, raumenų bei nervų veiklai ir tolygiam širdies ritmui palaikyti“, – apie burokėlių naudą pasakoja gydytoja dietologė.

Pasak ekspertės, burokėlius galima vadinti folatų šaltiniu – šis vitaminas būtinas organizmo baltymų sintezei. „Juose randamas vitaminas C – puikus antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą, odos sveikatą ir žaizdų gijimą, o vitaminas B6 padeda smegenims, hormonų reguliacijai ir imuninei sistemai“, – paaiškina mitybos konsultantė.

Dėl švelniai saldoko skonio ir vidutinio glikeminio indekso (61) burokėlių kartais vengia sergantys cukriniu diabetu. Gydytoja E. Gavelienė teigia, kad jiems vertėtų susilaikyti nuo vien iš burokėlių pagamintų patiekalų, tačiau saikingai skanauti valgius, kuriuose burokėliai yra vienas iš komponentų, nedraudžiama.

„Sveikiems žmonėms ši daržovė padeda išlyginti gliukozės koncentraciją kraujyje, profilaktiškai mažina rezistentiškumą insulinui, o antioksidantas betaninas, dėl kurio burokėliai nusidažo ryškia spalva, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Burokėliai praturtina mūsų racioną, todėl jie įvairiais pavidalais turėtų atsidurti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų mitybos racione“, – įsitikinusi dr. E. Gavelienė.

Įprastai naudojamus sriuboms ir salotoms, burokėlius galima pritaikyti įvairiems patiekalams: tiek maltinukams su kruopomis, kurie atstos mėsos kotletus, tiek apkepams su kitomis daržovėmis, tiek šokoladiniams pyragams ar keksiukams – jų skonis tikrai nustebins. Net paprastas rytinis sumuštinis su viso grūdo duona, burokėlio skiltele ir ožkos sūrio ar silkės gabalėliu bus puikus patiekalas dienos pradžiai.


Burokėlių ir morkų apkepas

250 g morkų,

250 g virtų burokėlių,

1 raudonasis svogūnas,

150 g avižinių dribsnių,

100 g graikinių riešutų,

50 g moliūgų sėklų,

1 šaukštas čiobrelių,

1 šaukštas raudonėlių,

150 ml migdolų pieno,

2 šaukštai maltų sėmenų,

6 šaukštai vandens,

1 šaukštelis druskos,

pipirų pagal skonį.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Dubenyje su vandeniu užmerkite maltus sėmenis. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite aliejumi. Svogūną supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje su aliejumi. Burokėlius ir morkas nuplaukite, nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Dideliame dubenyje sumaišykite avižas, graikinius riešutus, moliūgų sėklas, čiobrelius, raudonėlius, druską ir pipirus. Išbrinkintus sėmenis sumaišykite su migdolų pienu. Visus paruoštus produktus sumaišykite dubenyje ir supilkite į skardą. Ant viršaus užbarstykite moliūgų sėklų. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 40 min.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Matai, kurwa teroriste, BOMBAS ruosia.

visur

visur portretas
vienos bombos. Kopūstai, špinatai, salierai, burokėliai ir t.t. Baisu ir į parduotuvę įeiti - viskas užminuota.

>>>>Xxxx

>>>>Xxxx portretas
Klasifikuojasi taip : burokai t.y.pasariniai. O valgomi t.y burokeliai (raudoni )
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

  • „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams
    „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams

    Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...

    1
  • Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)

    Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...

  • Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)

    Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...

    6
  • Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
    Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės

    Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...

  • Ir lepeškos, ir grybų petražolės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)

    Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...

    3
  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

    1
Daugiau straipsnių