- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patiks norintiems sutaupyti ir mėgautis puikiu pomidorų skoniu net ir šaltuoju metų laiku.
Pomidorai su svogūnais
123rf.com nuotr.
4 švieži mėsingi pomidorai,
1 kg svogūnų,
1 l vandens,
1,5 šaukšto cukraus,
1 šaukštas druskos,
50 ml 10 proc. acto.
Svogūną nulupkite, supjaustykite plonais pusžiedžiais. Sudėkite į sietelį, užpilkite verdančiu vandeniu (taip sušvelninsite aštrumą). Palikite kelioms minutėms, kad nutekėtų visas skystis. Kruopščiai nuplaukite pomidorus. Kiekvieną supjaustykite į 4–5 storas skilteles arba į 4 pailgus gabalėlius, išpjaukite kietą šerdį. Į sterilizuotus ir sausus stiklainius ant dugno sudėkite sluoksnį svogūnų. Tada dėkite pomidorų, vėl sluoksniuokite svogūnus ir taip kartokite, kol stiklainis bus pilnas. Paskutinis sluoksnis turėtų būti svogūnų. Paruoškite marinatą. Į verdantį vandenį įberkite druskos ir cukraus, supilkite actą. Marinatą virkite kelias minutes, kol druska ir cukrus visiškai ištirps, nukelkite nuo ugnies. Karštą marinatą iš karto supilkite į stiklainius iki pat stiklainio kaklelio. Stiklainius lengvai pajudinkite, kad iš jų pasišalintų oro burbuliukai. Uždarykite stiklainius sterilizuotais dangteliais ir pasterizuokite. Apverskite stiklainius aukštyn, uždenkite rankšluosčiu ir palikite visiškai atvėsti. Stiklainius laikykite rūsyje arba kitoje vėsioje patalpoje.
Naminis pomidorų padažas
123rf.com nuotr.
4 kg sunokusių pomidorų,
4 raudonos saldžiosios paprikos,
4 svogūnų galvutės,
2 česnako galvutės,
2 aitriosios paprikos,
300 g cukraus,
80 g druskos,
200 g obuolių acto,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
maltų juodųjų ir kvapiųjų pipirų,
gvazdikėlių,
lauro lapų,
žalių prieskonių (petražolių, bazilikų, kalendrų, rozmarinų, čiobrelių).
Pomidorus supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į puodą. Išimkite paprikų sėklytes ir taip pat gabaliukais pjaustytas dėkite į puodą prie pomidorų. Smulkintuvu pomidorus ir paprikas sutrinkite iki vientisos masės. Susmulkinkite svogūnus, česnakus ir aitriąsias paprikas ir atskirame dubenyje juos sutrinkite smulkintuvu. Šią masę sukrėskite į trintus pomidorus. Suberkite druską, cukrų, pipirus, pasirinktus prieskonius ir žoleles. Užkaiskite puodą ir virkite 2–3 valandas – virimo laikas priklauso nuo norimo padažo tirštumo. Tada supilkite actą ir alyvuogių aliejų. Paruoštą padažą išpilstykite į paruoštus švarius stiklainius.
Marinuoti vyšniniai pomidorai
iStock.com nuotr.
1 kg šviežių vyšninių pomidorų,
kiekvienam stiklainiui:
5 skiltelės česnakų,
1 šaukštelis garstyčių sėklų,
2 lauro lapai,
šviežių krapų,
krieno šaknies,
1 šaukštelis druskos 1 l vandens.
Pomidorus, česnakus, krapus, krienus ir prieskonius sandariai sudėkite į stiklainius. Užvirinkite vandenį su druska, gerai išmaišykite ir užpilkite pomidorus. Stiklainius gerai uždarykite ir palikite šiltoje vietoje kelioms dienoms. Paskui perneškite į vėsesnį rūsį ar sandėliuką.
Naminis kečupas
123rf.com nuotr.
2 kg šviežių pomidorų,
100 ml obuolių acto,
1 svogūnas,
2 skiltelės česnako,
1 šaukštas sviesto,
½ puodelio cukraus,
druskos,
kvapiųjų pipirų,
1 šaukštelis aitriųjų pipirų,
1 šaukštas garstyčių.
Į puodą suberkite kubeliais supjaustytą svogūną ir smulkintą česnaką, sudėkite nuplikytus ir nuluptus pomidorus, supjaustytus mažesniais gabalėliais. Troškinkite ant mažos ugnies, kol pomidorai suirs. Tyrę pertrinkite per sietelį, kad pašalintumėte sėklas. Į pomidorų tyrę sudėkite likusius ingredientus ir vėl virkite, kol pomidorai sutirštės, – apie 30 minučių, tada perpilkite į sterilizuotus stiklainius ir pasterizuokite 15 minučių.
Pomidorų džemas
123rf.com nuotr.
3 kg šviežių pomidorų,
1 puodelio cukraus,
1/3 puodelio vyno acto,
1/3 puodelio vandens,
3 šaukštelių druskos,
1,5 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių.
Į puodą supilkite actą ir vandenį. Suberkite cukrų. Virkite, kol cukrus ištirps. Supjaustykite pomidorus ir įmeskite juos į susidariusį sirupą. Įberkite druskos ir aitriųjų paprikų dribsnių. Kruopščiai išmaišykite ir virkite apie 3 valandas, dažnai maišydami. Džemo turėtų gerokai sumažėti. Tuomet masę pertrinkite per sietelį ir dar kartą pašildykite. Karštą džemą supilstykite į stiklainius, uždarykite ir palikite apverstus, kad atvėstų.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...
-
Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)1
Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...
-
Šilauogių dovanos žmogui (receptai)
Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...
-
Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...
-
A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...
-
„Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams1
Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...