- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau saldų pyragą su špinatais net vaikai skanaus pasimėgaudami
Maistingiausias žalumynas
Špinatų reputacija sunkiai pralenkiama – iš visos gausybės skirtingų rūšių žalumynų jie bene maistingiausi. Geležis, skaidulos, kalis, vitaminas C, folio rūgštis, vitaminas A ir vitaminas E – jeigu norite savo organizmą papildyti šiomis naudingomis medžiagomis, griebkite špinatų. Be to, jų ir panaudojimo būdų yra įvairių, tad špinatų visuomet verta turėti savo virtuvėje.
„Švieži špinatai, kaip ir kiti žalumynai, vis dėlto ne itin ilgai išsilaikantis produktas. Pasirūpinti, kad jų ilgiau netrūktų namuose, galima keliais būdais. Vienas jų – užsišaldyti. Špinatų lapus apžiūrėkite, kiek apvytusius sunaudokite iškart, o kitus sudėkite į šaldymo maišelį, išspauskite kuo daugiau oro ir dėkite į šaldiklį. Jei špinatus planuojate naudoti, pavyzdžiui, glotnučiams, prieš tai juos galima sutrinti trintuvu su šlakeliu vandens. Tokią tyrę užšaldykite sandariuose maišeliuose arba ledo kubelių indeliuose“, – pataria daržovių žinovė Jolanta Sabaitienė.
Jeigu įsigytus šviežius špinatus ketinate suvartoti per artimiausią savaitę ar dvi, galite dėti ir į šaldytuvą. Juos ilgiau išlaikysite, jei ant indo dugno padėsite popierinį rankšluostį, ant jo – špinatų lapus, o tuomet juos uždengsite dar vienu popieriniu rankšluosčiu. Taip žalumynus apsaugosite nuo perteklinės drėgmės, jie bus skanūs ir naudingi ilgiau.
Tobula sąjunga
Nedideli špinatų lapeliai tik iš pažiūros gali atrodyti kuklūs. Jų švelnus skonis ir lengvas paruošimas tampa tramplinu patiems įvairiausiems šedevrams virtuvėje – retas ingredientas gali pasigirti tokia panaudojimo gausa.
„Špinatai ir makaronai – tobula sąjunga, – tikina kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė. – Jie puikiai dera tarpusavyje, o svarbiausia – tai labai patogus derinys užsiėmusiems žmonėms. Daugelį špinatų ir makaronų patiekalų galima paruošti vos per kelias minutes, kol makaronai verda. Jie skanūs, sotūs, sveiki ir neištuština biudžeto. Derinkite juos su šviežiais ar saulėje džiovintais pomidorais, įvairiais sūriais, žalumynais, netgi tunais. Jei norite kreminės tekstūros, naudokite grietinėlę ar šviežią tepamąjį sūrį, o jei gaivos – šviežias citrinų sultis. Be to, špinatai – nepamainomas ingredientas ruošiant vegetarišką lazaniją.“
Skanus priedas
Špinatai ir kiaušiniai – klasikinis duetas, todėl jų lapų verta dėti į plaktą kiaušinienę, omletą ar fritatą – bus skanūs įvairiais pavidalais. Jeigu norite sotesnių pusryčių ar netgi įdomesnės greitos vakarienės, išbandykite špinatus su šviežiomis bulvėmis ir keptu kiaušiniu. Vos keli ingredientai, ir bus skanu ir maistinga.
Derinkite juos su šviežiais ar saulėje džiovintais pomidorais, įvairiais sūriais, žalumynais, netgi tunais.
„Špinatai – puiki daržovė miltiniams patiekalams ruošti. Tiek koldūnai su špinatais, tiek blyneliai su jais nustebins maloniu skoniu. Špinatai puikiai dera su mėsa ir žuvimi, todėl tai labai skanus priedas ne tik prie daržovių, bet ir prie mėsiškų patiekalų. Be galo dera troškiniuose, jiems suteikia geresnę tekstūrą ir papildomų naudingų medžiagų. Kelias saujas jų verta įdėti ir į sriubą“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.
Ji siūlo išbandyti ir mažiau tradicinius patiekalus. Pavasarį daugeliui norisi daugiau salotų, tad špinatus derina su avokadais, žalumynais, įvairiais sūriais, šviežiomis daržovėmis.
Dar vienas vos kelių ingredientų reikalaujantis, bet gaivus derinys – švieži špinatų lapai, jau pasirodžiusios lietuviškos braškės ir riešutai. Tokia salotas galima paskaninti feta, ožkų ar kitu mėgstamu sūriu, aguonomis, balzaminiu padažu.
Išbandykite turkišką pyragą
Špinatų pyragas – šis žodžių derinys galbūt skamba keistai, tačiau tai desertas, kuris ne tik saldus ir skanus, bet ir atrodo įspūdingai. Pasak konditerio Thierry Lauvray, jo ryškiai žalia spalva primins, kad esame dar vienu žingsniu arčiau vasaros, o papuoštą šviežiomis uogomis norėsis valgyti ir akimis.
„Geriausių prancūziškų tradicijų įkvėpti desertai – mano kasdienybė, tačiau paklaidžioti skirtingų tautų kulinariniais keliais yra vienas malonumas. Špinatai saldžiuose patiekaluose – nedažnas pasirinkimas, tačiau tokių receptų rasime įvairių – nuo lenkiško „Miško samanų“ torto iki amerikietiškų keksiukų su špinatais ir bananais. Tai puiki galimybė į desertus įmaišyti šiek tiek sveikų ingredientų ir mėgautis jais ramesne sąžine“, – sako T. Lauvray.
Šįkart jis siūlo išbandyti turkišką desertą, kurį pagaminti pavyks net ir pradedantiems kepėjams. Ingredientų reikės pačių paprasčiausių, o sugebėjimų virtuvėje – visiškai elementarių. Po valandos jau mėgausitės efektingai atrodančiu drėgnu pyragu. Šį pyragą konditeris siūlo gaminti su šviežiais mažaisiais špinatais, nes jie subtilesnio skonio ir tekstūros nei didieji. Be to, ir ryškesnės spalvos, tad žalios spalvos desertas atrodys nuostabiai.
Saldus pyragas su špinatais
200 g šviežių mažųjų špinatų lapų,
3 kiaušiniai,
¾ puodelio cukraus arba miltelinio cukraus,
1 puodelis pieno,
½ puodelio aliejaus,
2 puodeliai miltų,
1 pakelis kepimo miltelių,
1 pakelis vanilinio cukraus,
žiupsnelis druskos,
šviežių uogų (braškių, šilauogių) papuošti.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, pyrago formą patepkite riebalais ar išklokite kepimo popieriumi. Šviežių špinatų lapus kruopščiai nuplaukite ir smulkiai supjaustykite arba sutrinkite trintuvu. Išplakite kiaušinius ir cukrų iki kreminės masės. Supilkite aliejų, pieną ir gerai išmaišykite. Suberkite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską, atsargiai maišykite iki vientisos tešlos. Galiausiai į pyrago tešlą supilkite špinatų tyrę ir gerai išmaišykite. Paruoštą tešlą supilkite į pyrago formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. Ar pyragas iškepęs, galite patikrinti dantų krapštuku. Jei, įkišę dantų krapštuką, ištraukiate jį švarų, vadinasi, pyragas iškepęs. Išėmę iš orkaitės, leiskite pyragui šiek tiek atvėsti, tada papuoškite šviežiomis uogomis, supjaustykite ir patiekite. Jeigu norite, pyragą galite pertepti grietinėlės kremu, tačiau bus skanus ir be jo.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...
-
Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)
Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...
-
A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...
-
„Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams1
Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais1
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...