- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK.
Šiandienos meniu – daug žalios spalvos. Pradedantieji virėjai – tikrai ne visi veganai. Jie pasirinko šiuos mokymus daugiausia iš smalsumo. Ir šefai sulaukė teigiamų aplinkinių reakcijų. Tačiau daugelis, pamatę tokius patiekalus, vis tiek pagalvos, ar tai viskas.
„Taip, tiesa. Visi kalba apie pomidorus ir agurkus, tačiau yra daugybė kitų maistingų daržovių, kurias galima naudoti“, – teigė studentas Chivenchio de Jesus.
Taigi šefai siūlo atsisakyti išankstinių nuostatų. Beje, čia gaminama ne tik iš augalų, bet vis tiek kitaip nei įprasta.
„Tradicinis maisto ruošimo mokymas ir tradicinis požiūris į maisto ruošimą dažnai reiškia, kad pagrindinis ingredientas yra mėsa ar žuvis, o prie jų pridedamas daržovių garnyras ir panašiai. O mes šią taisyklę visiškai apverčiame“, – aiškino mokytojas Gerardas Koopmanschapas.
Studentai įsitikinę, kad šių įgūdžių ateityje prireiks vis labiau.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
„Nemanau, kad dar ilgai galėsime kasdien valgyti mėsą“, – sakė studentė.
Taip mano vis daugiau žmonių.
„Nesu nusiteikęs prieš mėsos valgymą, tačiau visiškai akivaizdu, kad visi turėtume vartoti daug mažiau mėsos, todėl tai neabejotinai labai geras pokytis“, – tikino restorano kritikas Joelis Broekaertas.
Todėl studentams nereikia baimintis, kad jie taps bedarbiais.
„Darbuotojų poreikis viešojo maitinimo sektoriuje tikrai didelis ir matyti dvi tendencijos, kurios ir toliau išliks. Pirma, visiškai augalinės ir virtuvės restoranų vis daugėja ir jie tobulėja. Antra, įprastose restoranuose taip pat matote vis daugiau augalinės kilmės produktų ir patiekalų meniu“, – sakė J. Broekaertas.
„Tikrai norėčiau dirbti restorane, kuriame tam skiriama daug dėmesio“, – teigė studentė Esmee Grimminck.
Beje, kai kituose šefų kursuose dominuoja vyrai, šiame moterų ir vyrų santykis vienodas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...
-
Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)
Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...
-
A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...
-
„Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams1
Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...