Dietologai: snaudulį darbe blaško sveika mityba

Mitybos specialistai teigia, kad silpnumą, bei negalėjimą susikaupti gali lemti ir netinkamai pasirinktas maistas bei žalingi valgymo įpročiai.

Darbe vėl jaučiatės mieguistas, nepavyksta susikaupti? Regis, labai nepervargote, bet kažkodėl svaigsta galva, jaučiate silpnumą? Mitybos specialistai teigia, kad tai gali lemti ir netinkamai pasirinktas maistas bei žalingi valgymo įpročiai. Kokios dažniausios mitybos klaidos neleidžia mums jaustis energingiems darbe ir pakiša koją dirbantiems protinį darbą ar besimokantiems, atsako specialistė gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

Norint būti darbingam ir aktyviam – reikia laikytis mitybos režimo. Visų pirma tai reiškia valgyti dažniau, bet mažesnėmis porcijomis, geriausia – keturis penkis kartus per dieną. Ne taip svarbu griežtai valgyti tuo pačiu metu, kiek tarp valgymų išlaikyti vienodus intervalus – po 3–4 valandas. Taigi būtini trys pagrindiniai dienos valgymai ir vienas ar du nedideli užkandžiai. Reiktų vengti ir kito kraštutinumo – persivalgymo.

Reguliarus maitinimasis leidžia išvengti alkio jausmo, kuris trukdo koncentruotis ir mažina motyvaciją, bei padeda išlaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje. Žemas jos kiekis sukelia mieguistumą, galvos skausmą ar svaigimą, energijos trūkumą. Todėl žmogui, kuris valgo bet kada ir bet ką, darbe sunkiau susikaupti, atlikti net paprasčiausias užduotis.

Nesigundykite saldumynais

Nemaža dalis Lietuvos darbuotojų užkandžiu laiko „ką nors saldaus, kuo galima pasimėgauti prie kavos“. Norint išvengti alkio jausmo, labai svarbu ne tik nepamiršti užkandžiauti, bet ir „nepakibti“ ant saldumynų vilionių. Tiek saldi bandelė, tiek ryžių traputis turi angliavandenių, kurie suteikia energijos, pakelia gliukozės kiekį kraujyje. Tačiau suvalgius bandelę gliukozės kiekis netrukus vėl sumažėja, tada vėl pajuntame alkį. Taip atsiduriame užburtame rate, kur ne tik jaučiamės nuolat nepavalgę, bet ir rizikuojame persivalgyti.

Užkandžiui – sauja riešutų

Užkandžiams rekomenduoju tokius maisto produktus, kurie cukraus kiekio kraujyje nedidina staiga, išlaiko jį stabilų ilgiau, nes turi lėtai įsisavinamų angliavandenių. Pavyzdžiui, džiovinti vaisiai, sėklos, obuoliai ar kiti vaisiai, riešutai, liesi pieno produktai (jogurtas, pasukos). Užkandžiai neturėtų būti labai kaloringi ir siekti iki 250 kcal. Tai yra maždaug sauja riešutų, sumaišytų su džiovintais vaisiais ar sėklomis.

Vanduo blaško snaudulį

Pavalgyti ar užkandžiauti dar prisimenama, bet nuolat vartoti skysčius biuro darbuotojai pamiršta dažniau. Tačiau stiklinė vandens, kaip ir tinkamas užkandis, blaško snaudulį. Neretai žmonės sako: „negeriu vandens, nes nesinori“, tačiau kaip ir valgyti reguliariai, taip ir vartoti skysčius reikia įprasti, nes tuomet troškulį pajuntame greičiau.

Norint išlikti energingiems ir nuvaikyti snaudulį darbe, reikia žinoti, kad skysčiais vadiname tai, kas neturi kalorijų, tai yra vandenį ar nesaldintą arbatą ir tikrai ne biuro darbuotojų mėgstamą kavą. 1 kg žmogaus kūno svorio per dieną turi tekti mažiausiai 20 ml vandens. Tad, pavyzdžiui, jeigu sveriate 55 kg, per dieną reiktų išgerti bent 1,1 litro vandens ar arbatos be cukraus.

Pietaukite be kompiuterio

Baksnojimas šakute biure į parduotuvėje nusipirktų salotų indelį dar nėra visavertis valgymas. Pietų pertraukos valandą išnaudokite tam, kam ji yra skirta – pietums. Pirmiausia pietaudami atsitraukite nuo kompiuterio. Taip pat pietums nederėtų rinktis greitojo maisto produktų, pusgaminių, pašildytų mikrobangų krosnelėje, pavyzdžiui, picos. Valgykite ramiai, kramtykite ilgai, išeikite pasivaikščioti už įstaigos ribų, kad įkvėptumėte gryno oro ir sužadintumėte apetitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių